Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Życzenia Świąteczne

Życzenia Świąteczne

Przyjazd
26 kwi ‘24
Wyjazd
27 kwi ‘24
21 grudnia 2021
Składamy najserdeczniejsze życzenia Wesołych Świąt! Niech nadchodzący czas wypełniony będzie spotkaniami w gronie najbliższych, niespiesznymi rozmowami i pysznymi potrawami. Jeżeli szukacie jeszcze inspiracji do świątecznego menu – zerknijcie na menu proponowane przez naszego Szefa Kuchni, Damiana Chajęckiego, który podpowiada, jak tradycyjne smaki połączyć z nutą awangardy!

Roladki z pstrąga z musem szafranowym

  • 10 filetów z pstrąga
  • 2 szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu rybnego
  • 100 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g jarmużu
  • szczypiorek i 2 pomidory

Mus szafranowy: 250 g filetów z pstrąga, 150 ml śmietany 34 %, dwie szczypty szafranu, białka z jednego jajka, sól do smaku

Przygotuj mus. Śmietanę z szafranem gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Wystudź. Filety bez skóry i ości zmiksuj w blenderze, dodając powoli białko i śmietanę. Lekko posól. Powstałą masę przetrzyj przez sito. Filety z pstrąga (bez ości i skóry) posól i popieprz, posmaruj musem od strony usuniętej skóry i ciasno zawiń w roladki. Ułóż łączeniem do dołu i wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wyłóż na patelnię od strony łączenia, żeby się nie rozpadły, i obsmaż na rozgrzanym maśle. Podlej winem i gorącym bulionem rybnym. Nałóż pokywkę i wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni C na 10 minut. Potem roladki delikatnie wyjmij, a płyn przelej przez sito do rondla i zredukuj o połowę. Na koniec dodaj zimne masło, ciągle mieszając, aż powstanie aksamitny sos. Możesz doprawić odrobiną soku z cytryny i solą.

Pomidory podziel na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w drobna kostkę. Przed podaniem dodaj je razem z pokrojonym szczypiorkiem do sosu. Na rozgrzanej patelni roztop łyżkę masła i uduś jarmuż, doprawiając pieprzem.

 

Ciastko PATE A CHOUX

Ciasto:

  • 230 ml mleka
  • 230 ml wody
  • 230 g masła
  • 3 g soli
  • 190 g mąki
  • 50 g kakao
  • 6 jajek

Kruszonka: 150 g, masła, 180 g cukru, 130 g mąki, 3 g kakao

Krem waniliowy: 500 g mascarpone, 2 jajka, 2 żółtka, 90 g cukru, laska wanilii

Przygotuj kruszonkę. Składniki dokładnie połącz i schłódź. Potem rozwałkuj placek o grubości 3 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm. Przygotuj ciasto. Mleko, wodę, masło i sól podgrzej w rondlu, dodaj mąkę i kakao. Podgrzewaj ciągle mieszając, ok. 3 minut do powstania jednolitej masy. Przelej ją do miksera i na wolnych obrotach dodaj kolejne jajka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wyciśnij "kleksy" o średnicy ok. 4 cm, a wierzch przykryj wcześniej przygotowanym kółkiem z kruszonki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przygotuj krem waniliowy. Jajka, żółtka, cukier, wanilię utrzyj w mikserze, następnie dodaj mascarpone, starannie wymieszaj. Wystudź upieczone ciastka, nożem do chleba zetnij górę grubości 3 cm, środek wypełnij kremem i przykryj odciętym elementem.

Zdjęcia: Krzysztof Kozanowski, Stylizacja: Joanna Musil - Żmigrodzka
Przepisy oraz zdjęcia pochodzą z numeru 12/2021 czasopisma Twój Styl

 

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Al. Lotników 12, 02-668, Warszawa , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane