Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Życzenia Świąteczne

Życzenia Świąteczne

Przyjazd
06 cze ‘23
Wyjazd
07 cze ‘23
21 grudnia 2021
Składamy najserdeczniejsze życzenia Wesołych Świąt! Niech nadchodzący czas wypełniony będzie spotkaniami w gronie najbliższych, niespiesznymi rozmowami i pysznymi potrawami. Jeżeli szukacie jeszcze inspiracji do świątecznego menu – zerknijcie na menu proponowane przez naszego Szefa Kuchni, Damiana Chajęckiego, który podpowiada, jak tradycyjne smaki połączyć z nutą awangardy!

Roladki z pstrąga z musem szafranowym

  • 10 filetów z pstrąga
  • 2 szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu rybnego
  • 100 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g jarmużu
  • szczypiorek i 2 pomidory

Mus szafranowy: 250 g filetów z pstrąga, 150 ml śmietany 34 %, dwie szczypty szafranu, białka z jednego jajka, sól do smaku

Przygotuj mus. Śmietanę z szafranem gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Wystudź. Filety bez skóry i ości zmiksuj w blenderze, dodając powoli białko i śmietanę. Lekko posól. Powstałą masę przetrzyj przez sito. Filety z pstrąga (bez ości i skóry) posól i popieprz, posmaruj musem od strony usuniętej skóry i ciasno zawiń w roladki. Ułóż łączeniem do dołu i wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wyłóż na patelnię od strony łączenia, żeby się nie rozpadły, i obsmaż na rozgrzanym maśle. Podlej winem i gorącym bulionem rybnym. Nałóż pokywkę i wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni C na 10 minut. Potem roladki delikatnie wyjmij, a płyn przelej przez sito do rondla i zredukuj o połowę. Na koniec dodaj zimne masło, ciągle mieszając, aż powstanie aksamitny sos. Możesz doprawić odrobiną soku z cytryny i solą.

Pomidory podziel na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w drobna kostkę. Przed podaniem dodaj je razem z pokrojonym szczypiorkiem do sosu. Na rozgrzanej patelni roztop łyżkę masła i uduś jarmuż, doprawiając pieprzem.

 

Ciastko PATE A CHOUX

Ciasto:

  • 230 ml mleka
  • 230 ml wody
  • 230 g masła
  • 3 g soli
  • 190 g mąki
  • 50 g kakao
  • 6 jajek

Kruszonka: 150 g, masła, 180 g cukru, 130 g mąki, 3 g kakao

Krem waniliowy: 500 g mascarpone, 2 jajka, 2 żółtka, 90 g cukru, laska wanilii

Przygotuj kruszonkę. Składniki dokładnie połącz i schłódź. Potem rozwałkuj placek o grubości 3 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm. Przygotuj ciasto. Mleko, wodę, masło i sól podgrzej w rondlu, dodaj mąkę i kakao. Podgrzewaj ciągle mieszając, ok. 3 minut do powstania jednolitej masy. Przelej ją do miksera i na wolnych obrotach dodaj kolejne jajka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wyciśnij "kleksy" o średnicy ok. 4 cm, a wierzch przykryj wcześniej przygotowanym kółkiem z kruszonki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przygotuj krem waniliowy. Jajka, żółtka, cukier, wanilię utrzyj w mikserze, następnie dodaj mascarpone, starannie wymieszaj. Wystudź upieczone ciastka, nożem do chleba zetnij górę grubości 3 cm, środek wypełnij kremem i przykryj odciętym elementem.

Zdjęcia: Krzysztof Kozanowski, Stylizacja: Joanna Musil - Żmigrodzka
Przepisy oraz zdjęcia pochodzą z numeru 12/2021 czasopisma Twój Styl

 

mobile nav bg
Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij