Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Życzenia Wielkanocne

Życzenia Wielkanocne

Przyjazd
18 kwi ‘21
Wyjazd
19 kwi ‘21
31 marca 2021
Składamy najserdeczniejsze życzenia udanych Świąt Wielkanocnych! Łączymy się z Państwem myślami, mimo przestrzennego oddalenia, przesyłamy też moc otuchy i nadziei.  Abyśmy mogli poczuć ducha Świąt nasz Szef Kuchni zgodził się zdradzić swoje sprawdzone przepisy na przepyszne potrawy świąteczne, które tradycyjnie szykowane są w Uroczysku. Mamy nadzieję, że ich przygotowanie uprzyjemni Państwu nadchodzący czas, a już wkrótce spotkamy się w wiosennej aurze w Uroczysku!

CHŁODNIK ŚLEDZIOWY (POLEWKA)

 

Składniki:

2 całe śledzie (tzw MLECZAKI )

1l wody 

2 cebule 

4 łyżki octu spirytusowego

4 łyżki kwaśnej śmietany

10 ziaren kolendry

2  liście laurowe 

Wodę zagotować, dodać pokrojoną cebulę w piórka i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zestawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie filetujemy wzdłuż  kregoslupa wyjmując ze środka mlecz.

Filety płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy tak, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Mlecz przecieramy przez gęste sito i dodajemy do naszej zalewy. Na koniec dodajemy roztrzepaną śmietanę i kawałki śledzia .

Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 8 godz, tak aby smaki się połączyły.

Polewka powinna być kwaskowa, słona i słodka od cebuli .

Najlepiej podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniakami.

 

BABKA CYTRYNOWA

 

·          4 duże jaja

·         1 szklanki cukru

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1/2 szkl mąki ziemniaczanej

·         20 dkg roztopionego masła

·         starta skórka z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny 

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 cukier waniliowy

·         lukier: 2 łyżki gęstej śmietany i 1 szklanka cukru pudru

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.

Mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem  waniliowym. Powoli dodawać do ubitych jajek. Następie dodać roztopione maslo, sok i startą skórkę z cytryny.

Formę na ciasto dokładnie nasmarować masłem,  następnie przelać masę.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 min.

 

mobile nav bg
Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij