Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Życzenia Świąteczne

Życzenia Świąteczne

Arrival
24 Jan. ‘22
Departure
25 Jan. ‘22
21 December 2021
Składamy najserdeczniejsze życzenia Wesołych Świąt! Niech nadchodzący czas wypełniony będzie spotkaniami w gronie najbliższych, niespiesznymi rozmowami i pysznymi potrawami. Jeżeli szukacie jeszcze inspiracji do świątecznego menu – zerknijcie na menu proponowane przez naszego Szefa Kuchni, Damiana Chajęckiego, który podpowiada, jak tradycyjne smaki połączyć z nutą awangardy!

Roladki z pstrąga z musem szafranowym

  • 10 filetów z pstrąga
  • 2 szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu rybnego
  • 100 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g jarmużu
  • szczypiorek i 2 pomidory

Mus szafranowy: 250 g filetów z pstrąga, 150 ml śmietany 34 %, dwie szczypty szafranu, białka z jednego jajka, sól do smaku

Przygotuj mus. Śmietanę z szafranem gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Wystudź. Filety bez skóry i ości zmiksuj w blenderze, dodając powoli białko i śmietanę. Lekko posól. Powstałą masę przetrzyj przez sito. Filety z pstrąga (bez ości i skóry) posól i popieprz, posmaruj musem od strony usuniętej skóry i ciasno zawiń w roladki. Ułóż łączeniem do dołu i wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wyłóż na patelnię od strony łączenia, żeby się nie rozpadły, i obsmaż na rozgrzanym maśle. Podlej winem i gorącym bulionem rybnym. Nałóż pokywkę i wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni C na 10 minut. Potem roladki delikatnie wyjmij, a płyn przelej przez sito do rondla i zredukuj o połowę. Na koniec dodaj zimne masło, ciągle mieszając, aż powstanie aksamitny sos. Możesz doprawić odrobiną soku z cytryny i solą.

Pomidory podziel na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w drobna kostkę. Przed podaniem dodaj je razem z pokrojonym szczypiorkiem do sosu. Na rozgrzanej patelni roztop łyżkę masła i uduś jarmuż, doprawiając pieprzem.

 

Ciastko PATE A CHOUX

Ciasto:

  • 230 ml mleka
  • 230 ml wody
  • 230 g masła
  • 3 g soli
  • 190 g mąki
  • 50 g kakao
  • 6 jajek

Kruszonka: 150 g, masła, 180 g cukru, 130 g mąki, 3 g kakao

Krem waniliowy: 500 g mascarpone, 2 jajka, 2 żółtka, 90 g cukru, laska wanilii

Przygotuj kruszonkę. Składniki dokładnie połącz i schłódź. Potem rozwałkuj placek o grubości 3 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm. Przygotuj ciasto. Mleko, wodę, masło i sól podgrzej w rondlu, dodaj mąkę i kakao. Podgrzewaj ciągle mieszając, ok. 3 minut do powstania jednolitej masy. Przelej ją do miksera i na wolnych obrotach dodaj kolejne jajka. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wyciśnij "kleksy" o średnicy ok. 4 cm, a wierzch przykryj wcześniej przygotowanym kółkiem z kruszonki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przygotuj krem waniliowy. Jajka, żółtka, cukier, wanilię utrzyj w mikserze, następnie dodaj mascarpone, starannie wymieszaj. Wystudź upieczone ciastka, nożem do chleba zetnij górę grubości 3 cm, środek wypełnij kremem i przykryj odciętym elementem.

Zdjęcia: Krzysztof Kozanowski, Stylizacja: Joanna Musil - Żmigrodzka
Przepisy oraz zdjęcia pochodzą z numeru 12/2021 czasopisma Twój Styl

 

mobile nav bg
See on Map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close