Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Uroczysko Siedmiu Stawów  & Spa by L’Occitane,  Niemcza
Życzenia Wielkanocne

Życzenia Wielkanocne

Arrival
18 Apr. ‘21
Departure
19 Apr. ‘21
31 March 2021
Składamy najserdeczniejsze życzenia udanych Świąt Wielkanocnych! Łączymy się z Państwem myślami, mimo przestrzennego oddalenia, przesyłamy też moc otuchy i nadziei.  Abyśmy mogli poczuć ducha Świąt nasz Szef Kuchni zgodził się zdradzić swoje sprawdzone przepisy na przepyszne potrawy świąteczne, które tradycyjnie szykowane są w Uroczysku. Mamy nadzieję, że ich przygotowanie uprzyjemni Państwu nadchodzący czas, a już wkrótce spotkamy się w wiosennej aurze w Uroczysku!

CHŁODNIK ŚLEDZIOWY (POLEWKA)

 

Składniki:

2 całe śledzie (tzw MLECZAKI )

1l wody 

2 cebule 

4 łyżki octu spirytusowego

4 łyżki kwaśnej śmietany

10 ziaren kolendry

2  liście laurowe 

Wodę zagotować, dodać pokrojoną cebulę w piórka i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zestawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie filetujemy wzdłuż  kregoslupa wyjmując ze środka mlecz.

Filety płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy tak, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Mlecz przecieramy przez gęste sito i dodajemy do naszej zalewy. Na koniec dodajemy roztrzepaną śmietanę i kawałki śledzia .

Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 8 godz, tak aby smaki się połączyły.

Polewka powinna być kwaskowa, słona i słodka od cebuli .

Najlepiej podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniakami.

 

BABKA CYTRYNOWA

 

·          4 duże jaja

·         1 szklanki cukru

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1/2 szkl mąki ziemniaczanej

·         20 dkg roztopionego masła

·         starta skórka z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny 

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 cukier waniliowy

·         lukier: 2 łyżki gęstej śmietany i 1 szklanka cukru pudru

Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.

Mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem  waniliowym. Powoli dodawać do ubitych jajek. Następie dodać roztopione maslo, sok i startą skórkę z cytryny.

Formę na ciasto dokładnie nasmarować masłem,  następnie przelać masę.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 min.

 

mobile nav bg
See on Map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close